Music'scool

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op de ‘frequently asked questions’ (oftewel veelgestelde vragen) over muziekles bij Music’scool. Staat je vraag er niet bij? Neem dan gerust even contact op.

Ik heb (nog) geen eigen instrument. Kan ik dan toch les volgen?

Ja, dat kan. Wel is het zo dat je thuis veel moet oefenen als je goed wilt leren spelen. Music’scool kan je advies geven bij de aankoop van een instrument. Dat hoeft niet altijd duur te zijn.

Is het mogelijk om eerst een proefles te volgen?

Ja, dat kan. Voor al onze lessen geldt dat je altijd een gratis proefles kunt volgen voordat je besluit om je in te schrijven. Die proefles is geheel vrijblijvend en verplicht je tot niets.

Als ik me inschrijf, zit ik er zeker voor een jaar aan vast?

Zie algemene voorwaarden artikel 1.

Wat kost muziekles bij jullie?

Een overzicht van alle prijzen vind je in onze prijslijst.

Wanneer kan ik starten met lessen?

Je kunt bij Music’scool elk moment instappen, mits er plaats is.

Ik volg individuele les, maar wil nu in een band gaan spelen. Kunnen jullie helpen?

Zeker. Music’scool verzorgt ook bandbegeleiding. Daarin leer je als collectief samenspelen. Je kunt je daarvoor individueel aanmelden, maar ook als band.

Waar vind ik de verschillende locaties?

Op dit moment vind je vestigingen van Music’scool in Waalwijk, Nieuwendijk, Den Bosch, Oosterhout, Tilburg en Oss. Voor adressen en contactgegevens klik je hier.

Mijn ouders betalen het lesgeld, maar dan willen ze wel eerst komen kijken.

Bij Music’scool kun je eerst een gratis proefles nemen voordat je je inschrijft. Natuurlijk zijn ook je ouders of verzorgers dan welkom. Willen zij iets weten over Music’scool, dan kunnen ze altijd contact opnemen. Op de pagina Contact vind je de gegevens per vestiging. Ook organiseren we elk jaar een jam waarbij leerlingen de kans krijgen om te laten zien wat ze allemaal geleerd hebben, en in elke vestiging vindt jaarlijks een open dag plaats. Jams en open dagen zijn voor iedereen toegankelijk.

Op welke dagen en tijden zijn de lessen?

Alleen op zondag wordt er geen les gegeven. De openingstijden zijn per vestiging verschillend en hangen af van de lesroosters.

Ik volg lessen op een bepaalde dag, maar kan op die dag niet meer.

Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met je docent, of met de vestiging waar je les hebt. Voor adressen en contactgegevens klik je hier.

Ik ben ziek en mis daardoor een les. Krijg ik nu geld terug?

Zoals je kunt lezen in de algemene voorwaarden (artikel 5), krijg je geen geld terug wanneer je een les hebt gemist. Maar als je minimaal 48 uur van tevoren doorgeeft dat je niet kunt, doen we ons best om de les te verzetten. Dat kan maximaal drie keer per jaar.

Hoe kom ik buiten lesuren in contact met medecursisten?

Dat kan op verschillende manieren. Door Music’scool te liken op Facebook bijvoorbeeld, of door mee te doen aan extra activiteiten die we organiseren. Zo kun je clinics bijwonen, een workshop volgen, meedoen aan de jams of je aanmelden voor bandbegeleiding.

Ik ga niet snel genoeg vooruit. Wat kan ik doen?

Goed leren spelen kost tijd en veel oefening. Gaat het je niet snel genoeg? Bespreek dat dan met je docent. Hij of zij geeft altijd les op maat en kan het niveau dus op elk moment bijstellen. Je docent kan ook tips en extra oefeningen geven.

Er is één nummer/band waar ik helemaal gek van ben. Kunnen jullie mij leren dat na te spelen?

Ja, dat kan. De docenten van Music’scool geven les op maat en houden altijd rekening met jouw wensen. Is er een nummer dat je wilt naspelen of een bepaalde stijl die je graag wilt leren, meld dat dan zo snel mogelijk. Wij zoeken dan de docent die daar het best op aansluit. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je wens haalbaar is en aansluit op je niveau. Je docent kan dat het beste inschatten.

Waarom zou ik les nemen als ik op YouTube allemaal gratis instructiefilmpjes vind?

Het antwoord daarop is heel eenvoudig: omdat je niet wilt leren spelen op de goedkoopste manier, maar op de beste manier. De praktijk wijst uit dat je met individuele les het snelst vorderingen maakt. Een echte docent kan je direct de beste houding aanleren, corrigeren indien nodig, en gerichte oefeningen opgeven. Goede en persoonlijke muziekles is inderdaad duurder dan instructiefilmpjes bekijken op YouTube. Het is ook een investering waar je je hele leven lang profijt van hebt. Alle grote muzikanten zijn begonnen met een leraar.

Ik wil wel een instrument leren bespelen, maar heb geen zin in noten lezen.

Noten lezen is voor veel leerlingen het saaiste onderdeel van muziekles. Toch hoort het er wel bij: je kunt bijvoorbeeld makkelijker samenspelen met andere muzikanten. Gelukkig houden we bij Music’scool meer van de praktijk dan van de theorie. Daarom behandelen we bijvoorbeeld toonladders of harmonieleer zo veel mogelijk op een praktijkgerichte manier. Het plezier en de muziek komen altijd op de eerste plaats.

Kan ik ook betalen met mijn Cultuurkaart?

Music’scool is aangemeld bij het CJP. Scholen kunnen CKV-projecten, voorstellingen of workshops (deels) betalen met de Cultuurkaart. Zie voor een overzicht van alle mogelijkheden de pagina voor scholen.

Kan ik eerst een paar lessen proberen voordat ik op les kom?

Bij Music’scool kun je altijd één gratis proefles volgen voordat je besluit om je in te schrijven. Volg je eenmaal lessen en bevalt het je toch niet, dan kun je elk kwartaal opzeggen (zie algemene voorwaarden voor meer informatie daarover). Wil je een korte cursus of flexibele lestijden, dan kun je ook een 10-lessenkaart kopen.

Wat is beter, een wekelijkse of een tweewekelijkse les?

Des te meer tijd en energie je besteedt aan je muzieklessen, hoe sneller je vooruitgaat. Een wekelijkse les is dus beter dan een tweewekelijkse. Ook is een nadeel bij tweewekelijks dat in geval van een vakantie of een keer de les missen er al snel 3 of 4 weken tussen de les kan zitten. Dat bevordert de motivatie en de ontwikkeling natuurlijk niet en mede hierdoor kan het oefenen ook inzakken. Heb je niet veel tijd en zie je het meer als een beetje onderhouden, is het eventueel een oplossing om tweewekelijkse lessen te volgen. Natuurlijk zijn de kwartaalkosten lager: 20 lessen i.p.v. 40 lessen per kalenderjaar.

Hoe betaal ik voor de lessen?

Het lesgeld kan worden voldaan per automatische incasso of per factuur. Bij betaling per automatische incasso wordt een korting verleend van € 5,- per kwartaal. Meer informatie over betalingen is te vinden in de algemene voorwaarden.

Vanaf welke leeftijd kan ik/mijn zoon/mijn dochter op muziekles?

Je kunt bij Music’scool terecht voor drumles vanaf 6 jaar. Voor alle andere lessen geldt een minimumleeftijd van 7 jaar.

Ik ben de jongste niet meer. Kan ik dan toch bij jullie terecht?

Zoals het spreekwoord zegt: je bent nooit te oud om te leren. Music’scool heeft leerlingen in alle leeftijdscategorieën en iedereen is welkom.

Ik ben docent en wil op school aandacht besteden aan muziek. Wat hebben jullie te bieden?

Music’scool heeft een speciaal programma voor scholen in het basis- en voortgezet onderwijs, met onder meer muzieklessen, voorstellingen en workshops in de klas, of cursussen voor leerkrachten. Je leest er alles over op de aparte pagina voor scholen.

Kan mijn andere zoon/dochter de lessen overnemen bij stoppen?

Elke inschrijving bij Music’scool is individueel en wordt per persoon verzorgd. Wanneer een leerling stopt, kan een andere de vrijgekomen plaats niet innemen. Daarvoor is een nieuwe inschrijving nodig.

Moet je zelf je instrument meenemen naar les?

Dat hangt af van het instrument. Voor gitaar en basgitaar geldt dat je in principe je eigen instrument meeneemt. Dat speelt ook het fijnst. Natuurlijk vragen we je niet om voor elke les je drumstel of piano te vervoeren. Voor een drumles hoef je alleen je eigen stokken mee te nemen. Speel je toetsen, dan staat er altijd een instrument voor je klaar. Ook bij zangles hoef je zelf niets mee te nemen.

Is er bij Music'scool parkeergelegenheid?

Ja, bij Music’scool is er voorlopig nog gratis parkeergelegenheid.

Hoe lang duren de lessen?

Individuele lessen duren bij Music’scool altijd 30 minuten. Dat is belangrijk om te weten, omdat bij veel andere muziekscholen de lessen korter duren. Wat op het eerste gezicht goedkoper lijkt, is dat in praktijk lang niet altijd. Groepslessen en lessen met 2 personen duren 30 of 45 minuten.

Kan ik bij Music’scool een vooropleiding volgen voor het conservatorium of de Rockacademie?

Ja, dat kan. Music’scool heeft een speciaal programma voor leerlingen gitaar met talent en ambitie. Dit programma bereidt je voor op een studie aan bijvoorbeeld het conservatorium, de Rockacademie of de Herman Brood Academie. Voor gevorderden is er de cursus Rock Class. Verder mag Music’scool in Waalwijk, als enige in Nederland, cursussen verzorgen die je voorbereiden op de London University of Music.